مؤثرترین راه نابودی سوسک
تا چه اندازه سوسکها را میشناسید؟
در مورد ساختار بدنی سوسکها چه میدانید؟
آیا انگلهای سوسکها میشناسید؟
سوسکها چه عوارضی دارند؟
شناخت کلی سوسک
سوسک یا Cockroaches در لاتین Blatta خوانده میشود و به معنی فراری از نور میباشد.یافت شدن اینگونه از حشرات در محل زندگی انسانها در عصر یخبندان،نشان میدهد که این حشرات قدیمیترین حشرات شناختهشده میباشند.ازآنجاییکه سنگوارههایی از سوسری یا سوسک شرقی Blatta orientalis بهدستآمده که در عصر حجر همراه با انسان زندگی میکردند.
قدیمیترین حشره جهان
مشخصات سوسکهای امروزی در قدیمیترین سنگوارههای(شامل Protoptera) دورهی کربنیفر فوقانی یافت شدهاند،از این نوع سوسکها را میتوان قدیمیترین حشرات جهان نامید.در میان گونههای مختلف حشرات،تکامل هیچ راستهای را بهاندازه سوسکها(سوسریها) نمیتوان بهوسیله مطالعهی سنگوارهها بهوضوح مشخص کرد.
ظاهر شناسی سوسکها (سوسری)
سوسکها دارای رفتارهای اضطراب آلودی هستند و بخش اعظم این حشرات در مناطق جنگلی استوایی به سر میبرند.از راسته Balttaria حدود ۴۰۰۰ گونه در جهان شناساییشده است و تعداد گونههای آن هر چه به سمت دو قطب نزدیکتر میشویم، (بهویژه در نواحی خشک) کاهش مییابد.ازنظر تعداد گونه غنیترین منطقه در جهان که شامل تعداد زیادی از گونههای بومی میباشد آمریکای شمالی است.
تعدادی از سوسکها (سوسریها) در دورههای زمینشناسی به دلیل خصوصیات تغذیهای و سازگاری ساختمانی بدن همراه با انسان شروع به زندگی کردهاند.امروزه به دلیل افزایش ارتباط بین انسانها تعداد زیادی از گونههای مختلف سوسکها(سوسکهای گرمسیری و سوسکهای سایر مناطق آبوهوایی) بهصورت گونههای همهجاگیر یا Cosmopolite درآمدهاند.اما تعداد زیادی از این حشرات همچنان در مناطق سردسیری تنها در مناطق مسکونی زندگی میکنند و توانایی سپری کردن فصل زمستان را در طبیعت ندارند.
ظاهر سوسکها (سوسریها)
بدن سوسکها به شکل بیضی پهن که از سمت بالا به داخل فشردهشده است میباشد.پوست بدن برخی از گونهها بهشدت اسکلروتینی میباشد که در این حالت بهخصوص مادهها فاقد بال هستند (مانند جنس Polyphaga).طول بدن سوسکها از ۲ میلیمتر (مانند گونه Attaphila fungicola Wheel) تا ۱۰ سانتیمتر (مانند گونهی Megaloblatta blaberoides Walk. موجود در آمریکای مرکزی) متفاوت است.سوسکهای(سوسریهای) ماده اکثراً بیبال هستند و رنگ بدن این حشرات معمولاً از قهوهای تا سیاه متغیر بوده و در مناطق گرمسیری بهخصوص تقلید شدید و رنگآمیزی درخشندهتری دیده میشود.
تعدادی از گونههای زیر خانوادهی Perisphaerinae برای محافظت از خود اقدام به گلوله کردن بدن خود میکنند (مانند Hormetica).زمان فعالیت سوسکها در تاریکی و شب میباشد و با توجه به فشرده بودن بدن سوسکها که متناسب با پناهندگی آنها میباشد روز را با مخفی شدن در داخل شکاف و شیارها ونیز زیر اجسام سپری میکنند.لازم به ذکر است که سوسکها دارای اندام تولید صدا و شنوایی نیستند.
ساختمان بدن سوسکها
سر
سر سهگوش یا نسبتاً گرد و به شکل اورتوگنات یا هیپوگنات میباشد.سر در زیر پیش گرده پنهانشده و قادر است آزادانه حرکت کند.در هر دو طرف سر یک عدد چشم مرکب به شکل لوبیا قرار دارد که در نرها اغلب از ۳۰۰۰ و در مادهها از ۲۰۰۰ اماتیدی تشکیل میشود.
قفس سینه
قفس سینه از سه حلقهی کمتحرک تشکیلشده است و عرضش همواره بیش از طول آن میباشد.قفس سینه دارای حاشیهای شفاف میباشد و فاقد زائدههای جانبی یا پَراگرده () است.پیش قفس سینه کوچکتر از سایر حلقههای قفس سینه است ولی به علت رشد زیاده از حد پیش گرده،در منظره از بالا پیش گرده بهصورت درشتترین بخش قفس سینه مشاهده میشود.
بالها
تعداد زیادی از گونهها بهویژه در نرها دارای بالهای رشد یافته هستند و در برخی از آنها بالها کوچکتر یا به شکل فلس میباشند و یا اینکه بهویژه در مادهها کاملاً ناپدید میباشند.بالها پوست مانند،کیتینی و رگبندی آنها نسبتاً مشخص میباشد.بالهای سوسکها (سوسریها) در صورت رشد کافی در سطح پشتی شکم به سمت عقب امتداد مییابند.بال جلوی سمت راست در زیر بال جلوی سمت چپ قرار میگیرد.بالهای عقبی غشایی و همانند بادبزنی تا میخورند و زیر بالهای جلویی مستقر میشوند.ناحیه آنال در بال جلوی رشد یافته است.در گونههایی که بالها بهخوبی رشد یافته باشند،بهندرت پرواز مشاهده میشود.ولی هنگام جهیدن یا سقوط از بلندی،این حشرات از بالها بهعنوان چتر استفاده میکنند.
دوندههای سریع
پاها
سوسکها یا سوسریها دوندههای بسیار سریعی میباشند.پاها معمولاً دراز،ظریف و طول آنها به ترتیب از جلو به عقب افزایش مییابد.در گونههایی که در لانهی مورچهها زندگی میکنند،پاها بسیار کوتاه میباشند.پاهای سوسکها مجهز به خارهایی به اشکال مختلف هستند.
شکم
شکم در سراسر عرض آن و بهطور کامل به قفس سینه وصل شده است و در مقایسه با آن تحرک کمتری دارد.شکم معمولاً از حلقه تشکیل میشود و اولین حلقهی آن همواره کوچکتر یا بهعبارتدیگر تنها نیم حلقهی پشتی آن مشخص میباشد و نیم حلقه شکمی نیز بهصورت صفحهی کوچکی مشاهده میشود(مانند جنس Blatta).این استرنوم گاه بهکلی ناپدید میگردد(مانند جنس Blattella) در برخی از گونهها دومین حلقه شکمی در امتداد طولی توسط برآمدگیهایی به سه قطعه جدا میشود.در حشرات نر در حلقههای ۱ تا ۷ و در مادهها نیز در حلقه ۱ تا ۶ شکم هیچگونه تغییری حاصل نشده است ولی نیم حلقههای پشتی ۹ و ۸ در هردو جنس نر و ماده به شکل حلقهای باریک و کوچک درآمدهاند و اغلب قسمتی از آن و گاه بهطور کامل در زیر هفتمین نیم حلقهی پشتی شکم قرار میگیرد.
اندامهای تناسلی سوسکها
اندامهای تناسلی سوسکها شباهت زیادی به شیخکها دارد.در این حشرات پوست بدن بهشدت کیتینی است و بهویژه در جنس Polyphaga که در محلهای خشک زندگی میکنند،کاملاً بهصورت غیرقابل نفوذ درآمده است.پوست بدن همانند سایر حشرات از سه لایه اصلی تشکیل میشود.رنگ اغلب آنها از قهوهای مایل به زرد روشن تا سیاه متغیر است و در مناطق گرمسیری گونههایی به رنگهای دیگر مشاهده میشوند.در سطح بدن نقاط فرورفته و در برخی از آنها موهایی به اشکال مختلف یافت میشود.
انگل در سوسک (سوسری)
در رودهی سوسک (سوسری)جانداران تکسلولی زیادی مشاهده میشود که قسمتی از آنها انگل و قسمتی دیگر نیز همزی (Symbionte)میباشد.همزیها سلولز را به دکستروز تجزیه میکنند.در رودهی سوسکها علاوه بر باکتریهای زیانآور نماتدها و چندگونه از مگسها ،زنبورها و سخت بالپوشان بهعنوان انگل تخمها مشخصشدهاند.
عوارض سوسکها
این حشرات همهچیزخوار هستند یعنی از مواد غذایی متنوع و حتی فضولات انسان تغذیه میکنند به همین خاطر چون تعداد زیادی از موجودات ریز مضری را انتقال میدهند باعث انتشار بیماریهای مانند تیفوئید،جزام،اسهال خونی و غیره سبب میشوند. با تحقیقات صورت گرفته این نتیجه حاصلشده است که حدود ۷ درصد سوسکها کیست E.histolyticaکه عامل بیماری اسهال خونی است را منتقل میکنند.این موجودات ریز مدت زیادی در رودهی سوسکها زندگی کرده و به موجود دیگری منتقل میشوند.
گونههای این حشرات که در منازل مسکونی حضور دارند بهصورت آفت عمومی درآمده که خسارت ناشی از آنها ابعاد وسیعی پیداکرده است.سوسکها معمولاً کسی را گاز نمیگیرند اما مواردی از گازگرفتگی نوزادان و افراد ناتوان را که گاهی بهصورت زخمهای سطحی و عفونی میشوند دیدهشده است.
سوسکها بوی نامطبوعی را بر روی مواد غذایی از خود برجای میگذارند
مؤثرترین روش مبارزه و سمپاشی سوسک
بهترین روش و مؤثرترین راهکار برای مبارزه باسوسک(سوسری) مراجع به یکی از شرکتهای سمپاشی دارای مجوز رسمی از وزارت بهداشت میباشد.در بین شرکتها و مؤسسات سمپاشی ،موسسه مهندسی سمپاشی گیلان روز با دارا بودن کادری مجرب و متخصص باتجربه عملی موفق ، با ارائه ضمانتنامه کتبی و تضمین ریشهکنی کامل و بدون بازگشت آماده خدمترسانی به هموطنان عزیز در سرتاسر کشور عزیز اسلامی ایران میباشد.
توجه:استفاده خودسرانه از مواد شیمیایی برای سمپاشی یا کنترل سوسکها ممکن است نتیجه معکوس بدهد
با ما تماس بگیرید مشاورین ما بهصورت کاملاً رایگان شمارا در حل مشکلتان راهنمایی میکنند
لاهیجان ۰13.42421449 رشت 01333246430
۰۹۱۱-۲۴۲۰۱۹۲ 09113375480